Budapestbakelse



Ingredienser:
5 äggvitor
3 dl socker
150 g hackade nötkärnor
1 dl mjöl
2 msk kakao

Fyllning:
3 dl grädde
2 burkar mandariner

Garnering:
Smält choklad
Florsocker

Gör såhär:
1. Vispa äggvitorna till hårt skum, det ska gå att vända skålen upp och ner utan att det lossnar. Blanda i socker lite åt gången under fortsatt vispning.
2. Blanda mjöl, nötter och kakao. Vänd försiktigt ner det i smeten.
3. Bred ut smeten i långpanna med lätt smort bakplåtspapper.
4. Grädda i 175 grader ,ca 15-20 minuter. Låt svalna helt.
5. Vispa grädden och blanda ner de avrunna mandarinerna. bred grädden över kakan och rulla ihop. Avsluta med att ringla över smält choklad.







Fruktansvärt god!

Chokladbiskvier



Ingredienser

Biskvibottnar
250 g mandelmassa
1.5 dl strösocker
2 st ekologiska äggvitor
Smörkräm
1 st ekologisk äggvita
1.5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 st nypa salt
0.5 st citron, saften
250 g smör
125 g mörk kvalitetschoklad 70 %
1 msk kallt espressokaffe
Till doppning
150 g mörk kvalitetschoklad 70 %

1. Botten
Sätt ugnen på 180 grader.
2. Riv mandelmassan och blanda samman ingredienserna till bottnarna.
3. Spritsa ut 20 stycken rundlar på en plåt med bakplåtspapper.
4. Grädda biskvibottnarna tills det är gyllene i cirka 13 minuter.
5. Smörkräm och doppning
Blanda äggvita, strösocker, vaniljsocker, salt och citronsaft i en ren rostfri bunke. Rör till sockret har löst upp sig.
6. Vispa till maräng över ett vattenbad (i bunke över kokande vatten) till cirka 65 grader.
7. Tag av bunken från värmen och vispa med elvisp tills marängen blivit helt kall.
8. Klicka ner rumstempererat mjukt smör lite i taget och vispa krämen luftig i cirka 15 minuter.
9. Smält chokladen och låt den svalna, rör ner den i krämen.
10. Rör ner kallt espressokaffe.
11. Bred krämen på undersidan av biskvierna med en palett eller slickepott. De ska bli toppiga.
12. Låt stelna i kyl eller frys.
13. Smält choklad till doppning i ett vattenbad.
14. Doppa biskvierna så att smörkrämen täcks i choklad och låt dem stelna på ett bakplåtspapper.









Mumsiga!


Chokladbollar



Ingredienser:

200 g margarin eller smör
2 2 dl socker
6 6 dl havregryn
2 2 tsk vaniljsocker
1 1 msk kakao
3 3 msk oboy
4 4 msk kallt starkt kaffe
Pärlsocker för rullning (cocosflarn för de som inte vill ha så mycket sött i)

Om man skulle vilja ha lite annorlunda chokladbollar går det utmärkt att ta bort kaffet och tillsätta något av följande istället:

Nogatfyllda: gör en liten nogatboll och klä chokladbollssmet över, detta blir en oväntad överraskning.
Polkagris: Hacka lite polkagris och ha ner i smeten, och varför inte rulla de färdiga bollarna i polkagriskross iställer för pärlsocker.
Banan: mosa ner i smeten eller klä in en chokladboll.
Apelsin: Riv apelsinskal och pressa ner lite saft i smeten.
Chilli : Hacha lite chilli och blanda i i smeten.
Russin : Lägg i russin i smeten.
Nötter : Hacka ner lite nötter i smeten.
Vanilj : Ta en vaniljstång och dra ut kärnorna och lägg i i smeten.
Salt : Varför inte lägga i lite flingsalt i smeten, men var försiktig med mängden.
Vitchoklad : Doppa de färdiga bollarna i smält vit choklad.
Choklad : Eller doppa bollarna i vanlig choklad.

Gör såhär:

1. Blanda alla ingredienserna utom kaffet och pärlsockret/kokosflarnen i en skål.

2. Tillsätt kaffet och blanda alltihop till en smet.

3. Forma smeten till bollar, cirka 3-4 centimeter i diameter och lägg dem på ett fat.

4. Rulla sen bollarna i pärlsocker eller kokos och lägg dem på ett fat.


Chokladfyllda semlor





Ingredienser:
25 g jäst
3 dl mjölk, kall
100 g smör, rumstempererat
0,5 st ägg, uppvispat
0,75 dl kakao
0,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
0,5 tsk kardemumma, stött
10 dl vetemjöl

Pensling:
1st uppvispat ägg

Fyllning:
100 g smör
1 dl bryggkaffe
6,5 dl florsocker
1 dl kakao
1,5 msk strösocker
4 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker

Granering:
Florsocker

Gör såhär:
1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt den kalla mjölken och rör tills jästen löst sig. Rör i smöret i mindre bitar, ägg, kakao, socker, salt, kardemumma och nästan allt vetemjöl. Spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig. Låt jäsa övertäckt, ca 2 timmar.
2. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda den smidig med resterande mjöl. Dela degen i 14 bitar. Forma runda, släta bullar som läggs på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta, ca 40 min.
3. Sätt ugnen på 250°. Pensla bullarna med ägg. Grädda mitt i ugnen, ca 12 min. Låt bullarna kallna på galler under bakduk.
4. Smält smöret tillsammans med kaffet i en kastrull. Låt svalna till fingervarmt. Sikta i florsocker och kakao och rör till en jämn smet. Blanda i sockret och ställ krämen kallt tills den stelnat. Vispa grädden fast och blanda med vanljsocker. Fyll den eventuellt i en spritspåse.
5. Skär av ett lock på bullarna. Klicka eller spritsa på chokladkräm och grädde på semlorna. Lägg på locken och sikta över florsocker.

Rulltårta med chokladfyllning





Ingredienser:
2 ägg
1 dl socker
1½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver 2 msk kallt vatten

Fyllning:
ca 200g philadelphiaost
150g marabou mjölkchoklad


Smält chokladen och blanda med philadelphiaosten.

Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 250 grader. Lägg smörpapper i en långpanna.
2. Vispa ägg och socker poröst
3. Blandla vetemjöl och bakpulver i en skål. Rör sedan ner mjölblandningen försiktigt i äggsmeten. Tillsätt vattnet.
4. Bred ut smeten jämnt i långpannan. Grädda rulltårtan mitt i ugnen i ca 5 min.
5. Kontrollera med provsticka att kakan är färdig
6. Strö 1 msk socker jämnt över kakan.
7. Stjälp upp kakan på ett smörpapper.
8. Dra av pappret, om det inte lossnar kan man pensta med kallt vatten.
9. Bred på chokladfyllningen och rulla sedan ihop.

RSS 2.0