Banan- och Chokladsockerkaka med apelsinchoklad på toppen

Ingredienser:
100g Smör
1,5 dl vatten
2 ägg
3 dl vetemjöl
3 dl socker
1,5 tsk bakpulver
3 msk kakao
Topping:
Ett par rutor choklad
lite rivet apelsinskal
florsocker
Gör såhär: ugnen 175 grader
1. Smält smöret tillsammans med vattnet på svag värme i en kastrull
2. vispa ägg och socker pösigt, med elvisp.
3. vispa ner kakao och bakpulvret.
4. häll på vetemjölet och matfättet samtidigt och vispa ihop allt på en gång med elvispen.
5. så fort smeten är jämn ska kakan ner i en bröad form och in i ugnen. Nedre delen i cirka 50min.
Chokladmuffins

Ingredienser:
150g margarin
2 dl socker
3 ägg
3 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
3 msk kakao
1 msk vaniljsocker
Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Smält margarinet och låt svalna av.
3. Vispa ägg och socker pösigt.
4. Rör ner resten av ingredienserna och blanda till en smet.
5.Häll i formar och grädda i ca 10 minuter.
Muffins med ckokladbitar

Samma recept bara ta bort kakaon och röra ner chokladbitar i smeten istället.
2. Smält margarinet och låt svalna av.
3. Vispa ägg och socker pösigt.
4. Rör ner resten av ingredienserna och blanda till en smet.
5.Häll i formar och grädda i ca 10 minuter.
Muffins med ckokladbitar

Samma recept bara ta bort kakaon och röra ner chokladbitar i smeten istället.
Kladdkaka


Ingredienser:
100g margarin
3 dl socker
2 ägg
½ tsk salt
1½ dl vetemjöl
4 msk kakao
1½ tsk vaniljsocker
Gör såhär:
1. Smält smöret och låt det svalna.
2. Tillsätt socker och ägg under kraftig omrörning.
3. Tillsätt mjölet, saltet, kakaon och vaniljsockret.
4. Häll smeten i en bröad form
5. grädda i ugnen i 150 grader cirka 30-45 min.
Varför göra en vanlig kladdkaka med grädden jämte?
Lägg grädden på och lite blåbär och så får man en fin tårta
Cornflakeskakor +


Ingredienser:
200g ljus blockchoklad
Cornflakes
Musli
russin
kokos
Gör såhär:
1. Smält chokladen i kastrull på mycket svag värme
2. Blanda i önskad mängd av de olika ingredienserna tills smelten blir lagom tjock
3. Fyll formar
4. Låt svalna i kylen
Chokladsås

Enkel chokladsås :
1 dl kakao
1 dl strösocker
1 dl mjölk eller vatten
Gör såhär:
Blanda allting i en kastrull och låt koka på svag värme i cirka 5 minuter tills såsen blivit slät.
Pepparkaks- och chokladmousse

Pepparkaks- och chokladmousse
6-8 port
Botten:
20 pepparkakor
50 g smör
Mousse:
100 g mörk choklad, minst 50% kakao
2 dl grädde
2 äggulor
1 msk pepparkakskrydda
1 dl kesella
1. Krossa pepparkakorna i matberedare eller mortel, blanda med smält smör.
2. Fördela smulmassan i 6-8 mindre glas (gärna mindre än det ovan) och ställ svalt en stund.
3. Smält chokladen i vattenbad, rör ner en äggula i taget.
4. Vispa grädden och blanda i kesellan. Blanda ner gräddblandningen i chokladen lite åt gången.
5. Smaksätt moussen med pepparkakskryddan.
6. Spritsa eller klicka ner moussen över pepparkakssmulorna och låt dem stå kallt i någon timma innan servering.
7. Garnera eventuellt med en pepparkaka precis före servering.
Chokladtryffel

Mörk chokladtryffel
ca 20 st
0,5 dl vispgrädde
1 msk smör eller margarin
100 g mörk blockchoklad
1 äggula
kakaopulver
1. grädden med matfettet.
2. Bryt blockchokladen i bitar. Lägg den i gräddblandningen och låt smälta utan att blandningen kokar. Rör hela tiden.
3. Ta kastrullen från värmen och rör i den söndervispade äggulan. Rör tills massan stelnat eller kallnat. Detta tar lång tid, ställ ev. i kylskåp ett tag. Forma runda bollar och rulla dem i siktat kakaopulver.
Ljus chokladtryffel med apelsinsmak
ca 20 st
0,5 dl vispgrädde
1 msk smör eller margarin
100 g ljus blockchoklad
1 äggula
1-2 tsk rivet apelsinskal
kakaopulver
1. Koka upp grädden med matfettet.
2. Bryt blockchokladen i bitar. Lägg den i gräddblandningen och låt smälta utan att blandningen kokar. Rör hela tiden.
3. Ta kastrullen från värmen och rör i den söndervispade äggulan. Häll i rivet apelsinskal. Rör tills massan stelnat eller kallnat. Detta tar lång tid, ställ ev. i kylskåp ett tag. Forma runda bollar och rulla dem i siktat kakaopulver.
Rocky road


Ingredienser:
600 g Marabou mjölkchoklad
2 påsar dumlekola
2 nävar mini marshmallows
2 dl salta jordnötter
2 dl skalade pistagenötter
Gör såhär:
1. Smält chokladen i ett vattenbad
2. Blanda alla ingredienserna
3. Fyll smeten i en plåt, cirka 3cm tjock och låt sedan stelna i kylskåp
4. Skär sedan upp och njut.
Välkommen till våran blogg!
Vi heter Sara och Per och går sista året på gymnasiet, elprogrammet.
Detta är en del av vårat projektarbete, som går ut på att baka, från början var meningen att vi bara skulle baka chokladbollar i olika smaker, men så kom vi på att vi kan baka allt möjligt med choklad som den röda tråden. För att få lite mer variation.
Många tycker det är konstigt att vi har tagit bakning som projektarbete, men det tycker dock inte vi. Detta är ett av våra stora intressen, och när man får chansen att göra vad man vill kanske det känns lite tråkigt att jobba med el, som man gör hela dagarna annars.
Hoppas det smakar.

Detta är en del av vårat projektarbete, som går ut på att baka, från början var meningen att vi bara skulle baka chokladbollar i olika smaker, men så kom vi på att vi kan baka allt möjligt med choklad som den röda tråden. För att få lite mer variation.
Många tycker det är konstigt att vi har tagit bakning som projektarbete, men det tycker dock inte vi. Detta är ett av våra stora intressen, och när man får chansen att göra vad man vill kanske det känns lite tråkigt att jobba med el, som man gör hela dagarna annars.
Hoppas det smakar.
